dinsdag 28 september 2010

Doe Eens Wat Anders

Hoewel ik laatst iemand prachtig heb horen uitleggen dat we human beings waren en geen human doing, nadat we spontaan met een groep drie minuten in stilte hadden verkeerd, valt me op dat de meeste mensen iets willen doen. Het komen tot een handeling is vaak de hoofdmoot van al ons denken. Vandaar ook dat onze cursussen gericht op persoonlijke effectiviteit goed lopen. We willen namelijk allemaal graag iets doen en dan het liefst iets dat ook het door ons gewenste resultaat oplevert. Mooi principe.

De grote grap van het leven is dat je in je jeugd ergens voor je 7e al heel veel verschillende tactieken en strategieën hebt uitgeprobeerd en daar toch wel je favorieten hebt bepaald. Kinderen zijn buitengewoon inventief en onbevangen en bedreven in het principe "als het niet werkt, doe eens wat anders". En juist dat principe gebruik ik in de trainingzaal vaak. En iedereen begrijpt het..het is alleen moeilijk zelf te doen.

Met het uitproberen van verschillende strategieën op jonge leeftijd zijn we al heel intensief geweest in het vergroten van onze persoonlijke effectiviteit. Toen deden we dat onbewust bekwaam. Om weer dat niveau te benaderen moeten we dus bewust bekwaam omgaan met ons leerproces. We moeten onze eigen pavlov reactie herkennen (probleem leidt automatisch tot aanpak x) zodat we weer kunnen kiezen voor een aanpak die effectief is in deze situatie. En dat is vaak een goed idee, want de situatie van vandaag vraagt om andere oplossingen dan die van gisteren...

Bewust Bekwaam in het leven staan vraagt echt conditie..dat kunnen we gewoon geen 24 uur, want het kost energie. Routine kost nauwelijks energie en dat is ook de reden dat we automatiseren, maar een regelmatige check up van wat je doet is geen slecht idee. Een soort persoonlijke APK, tweejaarlijks. In een trainingzaal, met een coach, in een meditatieweek...er zijn duizenden mogelijkheden...Doe gewoon eens iets anders ;-)

1 opmerking:

  1. PS OVer mezelf: Ik heb net drie sessies gedaan emt een coach en ik moet zegen dat ik weer op één of twee Pavlov stukken ben losgetrokken...Heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen